Att känna sig själv är att veta var man kommer från... på ett ungefär!

På denna sida delar jag med mig av min släktforskningsresa, en resa som startade med ett julklappsprojekt 2005 till min farmor och farfar, och som sedan dess har fortsatt och vuxit till en passion. Här kommer att presenteras stort och smått, anekdoter blandat med nyupptäckt kunskap om mina släkt.

Ut quis sciat ubi sitis venire ad vos... Att känna sig själv är att veta var man kommer från... på ett ungefär!

torsdag 24 november 2011

Jöns Persson, Torparen i Hundsjömåla

Jöns Persson, Torparen i Hundsjömåla, son till Pehr Nilsson, Torparen i Dannemark och Ingrid Jönsdotter.

Barn (med Elna Jönsdotter)
Martha (1824)
Per (1827)
Martha (1829)
Johan (1836)
Inga (1841)

1794.01.28 Födelse No 103 Dannemark, Asarums Församling, Blekinge Län Källa: Fs födelselängd 1794/7
1794.02.02 Dop Asarums Fs, Blekinge Län Källa: Ibid
1794 Hemort Torpet No 103 Dannemark, Asarums Fs, Blekinge Län Källa: Ibid
1814 Inflytt/Hemort No 79 Härnäs, Jämshögs Fs, Blekinge Län Källa: Fs Inflyttningsattest 1814
1814 Sysselsättning Dräng Källa: Ibid
1816 Hemort No 77 Hinshult, Jämshögs Fs, Blekinge Län Källa: Husförhörslängder 1816
1818 Hemort No 79 Härnäs, Jämshögs Fs, Blekinge Län Källa: Husförhörslängd 1816
>1822 Äktenskap med Elna Jönsdotter
1822 Inflytt/Hemort No 103 Dannemark, Asarums Fs, Blekinge Län Källa: Husförhörslängder 1818/504
1825 Hemort No 137 Hundsjömåla, Asarums Fs, Blekinge Län Källa: Husförhörslängder 1825/748
1852.05.04 Död No 137 Hundsjömåla, Asarums Fs, Blekinge Län Källa: Fs Dödbok 1852
1852.05.09 Begravning Asarums Fs, Blekinge Län Källa: Ibid

Utdrag ur födelseboken:

Källa: www.svar.ra.se

I denna oerhört välskrivna (men för den sakens skull nästan helt otydbara) födelsebok står följande att läsa: Dea 4 post Epiphanias. Px allum l: 2 februari döptes torparen Pehs Nilssons och dess hustrus Inga Jönsdotters lille son i Dannemark vid namn Jöns som föddes den 28 januari. Bengt Franssons (tolkning) hustru Ingrid Jönsdotter i Ringsjömåla bar barnet. Testes: P(...) Mikaelsson i Dannemark, Nils NIlsson i S(..)sjömåla, Nils Börjesson (?) i Dannemark, (...) Nilssons hustru Inger i densamma. Gudrun (?) Nilsdotter ibidem, pigorna Ingrid Gudmundsdotter ibidem, och (..)stin Carlsdotter i Cl(...)an. Modern 31 år gammal introd: :

Inflyttningsattest Jämshög 1814:
Källa: www.svar.ra.se

En av de unika och fantastiska sakerna med det svenska kyrkobokföringssystemet var att varje person som skulle flytta från en församling till en annan på korrekt sätt skulle gå till sin präst och be om en attest som beskrev vem man var, hur väl man kunde sin kristendomskunskap, och hur frägdad man var, som man sedan tog med till sin nya församlings präst som förde in en i kyrkboken. Ibland finns dessa attester sparade, vilket är fallet med 20-åriga Jöns attest från hans flytt till Jämshög. Där står som följer:

Drängen Jöns Persson, född i Asarums socken den 28 januari 179fyra, flyttade s(?) mistv. tid till Jemshög, läser försvarligt i bok, catecheserna utantill antagligt med antagligt begrepp, har ordentligt brukat Nådeme(?), communicerade sist d. 29/8 förf. år; är välfrägdad och ledig från äktenskaplig förbindelse, efter pål(?), säger sig hafva haft naturliga koppor, har uppvisat orlovssedel. För detta år 1814 är han inte härstädes mantalsskrifven. Attest Carlshamn den 3 jan 1814 å (?) Prostens vägnar, efter dess anmodan. N.N. Comminister.

Utdrag ur husförhörslängd, Asarum 1822.

Källa: www.svar.ra.se
Det är tydligt när Jöns möter sin framtida hustru, Elna. Det sker 1819 när Elna flyttar in från Asarum till samma gård som den Jöns arbetade på. Det har däremot inte gått att hitta när de gifte sig. De inskannade vigselvolymerna för Jämshög täcker inte den perioden och i Asarum gifte de sig inte. Från och med 1822 bor de i varje fall tillsammans, och när de flyttar ut från Jämshög och tillbaka till Asarum är Elna inskriven som hans hustru.

En annan sak som har förbryllat mig är att det under en rätt lång fertil period föds relativt få barn i äktenskapet mellan Jöns och Elna. Hittills har det i mina efterforskningar varit relativt tätt mellan äktenskap och första barnet, och tätt mellan barnen. Parets första dotter föds efter minst två års äktenskap, och hon dör ledsamt nog knapp två och en halv månad gammal. Därefter föds två barn med ett par års mellanrum, men mellan barn tre och fyra går det sju år, och mellan barn fyra och fem ytterligare fem år. Antingen hade Jöns och Elna ett skralt kärleksliv, eller så kanske familjen drabbades av för tidiga födslar, missfall eller dödfödslar. Det finns nämligen inga notiser om andra barn i kyrkoböckerna, men detta är första gången under alla år som släktforskare som jag stött på ett gift par med så långt mellan barnen. Det gör mig lite olycklig för deras skull.

Utdrag ur Asarums dödbok 1852:

Källa: www.svar.ra.se
Jöns dör 58 år gammal hemma på torpet i Hundsjömåla.

/Sofie

UPPDATERING 2014-01-28:
Nu när jag kommit ytterligare en generation bakåt i forskningen, kan jag konstatera att Jöns brukar svärfaderns torp som vuxen. Säkert beror detta på att han inte var äldste sonen, och därmed inte hade någon arvsrätt till faderns torp i Dannemark.

/S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar