Att känna sig själv är att veta var man kommer från... på ett ungefär!

På denna sida delar jag med mig av min släktforskningsresa, en resa som startade med ett julklappsprojekt 2005 till min farmor och farfar, och som sedan dess har fortsatt och vuxit till en passion. Här kommer att presenteras stort och smått, anekdoter blandat med nyupptäckt kunskap om mina släkt.

Ut quis sciat ubi sitis venire ad vos... Att känna sig själv är att veta var man kommer från... på ett ungefär!

onsdag 9 april 2014

Nils Nilsson, Tjenstedräng

Nils Nilsson

Namn

EfternamnNilsson
FörnamnNils



Händelser

DatumTypOrtLand

Beskrivning Person
1760Födelse
1807HemortGrimetons Prästgård, Grimetons Fs, Hallands LänSverigeRolfstorp vigselbok 1807/s.801
1807-09-07ÄktenskapRolfstorps Fs, Hallands LänSverigeBengta Bengtsdotter
1808HemortÅsen Nilsgård, Grimeton Fs, Hallands LänSverige1808 Husförhör
1837-04-20DödÅsen Nilsgård, Grimeton Fs, Hallands LänSverige1837/s.26
1837-04-30BegravningGrimetons Fs, Hallands LänSverige1837/s.26

Utdrag ur vigselboken, Rolfstorp 1807

Källa: riksarkivet.se

Utdrag ur dödboken, Grimeton 1837

Källa: riksarkivet.se

Partners

PartnersBarn
Bengta Bengtsdotter (1768)Bertel Nilsson, Brennerist/Arbetskarl/wäktare (1807-09-24)

Anteckningar

Ang. vigsel
Sept 7 Sammanvigdes Tjenstedrengen Nils Nilsson ifrån Grimmeton Prästgård och Piga Bengta Bengtsdotter på Säteriet Hofgård. Vigde af Kongl. Hofpr Bexell

Ang. död och begravning:
På socknen kringvandrande Enkomannen Nils Nilsson
Orsak: Ålderskrämpor

Nils Nilsson föddes i Halland, och sedan tidigare vet jag att kyrkoarkiven (främst hurförhörslängder) inte sträcker sig så långt bak, och det gör att det har gått att hitta väldigt lite om Nils. 
Födelseåret är känt, men ingenting om födelseort, och därför ingen information om hans föräldrar så jag kan inte följa denna ana längre bak.

Nils bodde i varje fall en period i sin ungdom på prästgården i Grimeton, och min teori är att han träffade sin blivande fru Bengta då antingen han följde med prästen till säteriet Hofgård (där Bengta var piga), eller att Bengta följde med Säteriets ägare till prästgården vid något tillfälle.

Iallafall träffades de, och de vigdes på Bengtas hemvist Hofgård, av en Hovpräst, Sven Peter Bexell, som gått till eftervärlden som en viktig historieskrivare. Det finns mer att läsa om honom på wikipedia.

Efter vigseln slår sig Nils och Bengta ner i Grimeton, och eftersom de var ganska gamla när de gifte sig (47 resp. 39), så fick de bara ett barn. De lever tillsammans fram till Bengtas död 1836, och efter det finns det en notis i kyrkböckerna att Nils "går omkring på socknen", vilket var en omskrivning för att han var ett fattighjon som letade efter husrum. Nils lever bara drygt ett år efter hustruns död och dör av ålderskråmpor 77 år gammal.

/Sofie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar